Celiakie
V zrnech obilovin (pšenice, žita, ječmene a ovsa) se nacházejí zásobní bílkoviny. Část těchto bílkovin v obilovinách je znám jako lepek (gluten). Asi u 1 % Evropanů po požití lepku dochází během života v tenkém střevě k rozvoji abnormální reakce autoimunitního charakteru. Toto onemocnění je nazýváno celiakie.
U nemocných s celiakií, kteří požívají lepek, se mohou objevovat trávicí obtíže (průjem, bolesti břicha, nadýmání). V dospělé populaci však spíše dominují potíže nespecifické jako například chudokrevnost na podkladě sníženého vstřebávání železa, lehce vyšší jaterní testy, osteoporóza, únava či neplodnost u žen. Lepek je zodpovědný i za jiná autoimunitní onemocnění jako kožní puchýřnaté výsevy zvané Duhringova dermatitida či neurologické onemocnění glutenová ataxie.
Především problémy mimo zažívací trakt způsobené celiakií jsou mnohdy diagnosticky opomíjeny a nejsou provedeny příslušné laboratorní testy. Pravděpodobnost rozvoje tohoto onemocnění je podstatně vyšší v rodinách, ve kterých se již celiakie vyskytuje. Může doprovázet i další autoimunitní stavy například cukrovku I. typu léčenou inzulinem nebo autoimunitní onemocnění štítné žlázy.
Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu o zdravý životní styl je v posledních letech nesnášenlivosti lepku věnována zvýšená pozornost. Široké veřejnosti jsou ne vždy dostupné kvalitní informace. Důsledkem je fakt, že mnoho zdravých lidí vyřadí lepek ze svého jídelníčku úplně zbytečně. To může vést až k poruše výživy, konkrétně k nedostatku vitamínů skupiny B a minerálů (zejména železa). A naopak lidé, kteří trpí celiakií a potřebují celoživotní bezlepkovou dietu o této nemoci nevědí. Přitom máme k dispozici mimořádně účinné imunologické testy, které s velkou jistotou identifikují osoby s celiakií a usnadňují její diagnostiku.
U dospělých osob je doporučováno testovat přítomnost autoprotilátek proti tkáňové transglutamináze společně s průkazem celkové hladiny protilátek IgA. U dětí do 5 let věku je vhodné pro vyšší spolehlivost laboratorní vyšetření dále rozšířit o stanovení autoprotilátek proti deamidovanému gliadinu ve třídě IgG. Osoby, u kterých není prokázána přítomnost těchto autoprotilátek, s velkou jistotou netrpí celiakií. Jejich klinické obtíže mohou mít jiné důvody. Pozitivní laboratorní nález výše zmíněných autoprotilátek je důležité vždy konzultovat s gastroenterologem pro potvrzení diagnózy a nastavení bezlepkové diety.